Целта на означението Планински продукт е да помогне на земеделските

...
 Целта на означението Планински продукт е да помогне на земеделските
Коментари Харесай

Слагат нов етикет за качество на храните

 

Целта на означението „ Планински артикул ” е да помогне на земеделските производители от тези райони да се открояват на пазара. Това сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на кръгла маса на тематика „ Възможности за развиване на планинското земеделие ” в община Баните, област Смолян.

Българските консуматори свързват планината с качеството и положителния усет. Терминът за качество „ Планински артикул “ улеснява техния осведомен избор ”, означи още заместник-министър Събев.

Регистрираните пчелари, животновъди и земеделци, в това число и производители на билки, гъби и други в планинските региони могат да употребяват означението, в случай че дават отговор на условията. Заместник-министърът уточни, че те са опростени.

За пчеларите и растениевъдите се изисква единствено обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на планинска община.

При животновъдите е належащо да се потвърди, че част от фуража е от планински район и че животните са прекарали 2/3 от живота си там, добави Георги Събев.

Това се потвърждава с документи, която се ревизира от Областната дирекция по сигурност на храните.

Цялата процедура и включването на стопаните в регистъра е гратис.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР